Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Σχολή Μηχανικών
Πανεπιστημιούπολη Ι
Τμήμα
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ
Προσοχή, από 1/9/2019 ο ιστότοπος του Τμήματος είναι: www.bme.uniwa.gr
Οργάνωση & Διοίκηση Τμήματος
Επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτωνΟι πτυχιούχοι του Τμήματος ονομάζονται Μηχανικοί Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε. (ΠΔ 95/2013, Άρθρο 2 Παράγρ.1(α) και Άρθρο 6 Παράγρ.9, ΦΕΚ 133/5-6-2013, πρώην Μηχανικοί Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων: ΠΔ 388/1989, ΦΕΚ 169/16-6-1989) και σύμφωνα με την επίσημη νομοθεσία (ΠΔ 345 'Αρθρο 3, ΦΕΚ 158/14-6-1989) μπορούν να ασκούν την κάτωθι επαγγελματική δραστηριότητα:
1. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε. (πρώην Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων) της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, από την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, με την μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς των ιατρικών οργάνων με την διαδικασία παραγωγής ιατρικών οργάνων και λεπτομηχανισμών, καθώς και την εμπορία, τη συντήρηση, την επισκευή και την θέση σε ετοιμότητα λειτουργίας αυτών με την συνεργασία ενδεχομένως και άλλων ειδικών επιστημόνων (ιατρών, ακτινοφυσικών, βιοχημικών).
2. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε. (πρώην Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων) μπορούν να απασχολούνται στα παρακάτω αντικείμενα:
3. Οι πτυχιούχοι του αναφερόμενου τμήματος εξελίσσονται μέσα στην διοικητική και τεχνική ιεραρχία τη σχετική με τους τομείς της Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων. Επίσης μπορούν να καλύπτουν τις θέσεις υπευθύνων στελεχών που προβλέπονται από τη νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά για την λειτουργία των μονάδων που χρησιμοποιούν ή παράγουν ιατρικά όργανα.
4. Οι πτυχιούχοι του παραπάνω τμήματος μπορούν να απασχολούνται στην εκπαίδευση σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία στον τομέα της ειδικότητάς τους. Επίσης μπορούν να απασχολούνται ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους.
Σημειώνεται ότι σε όλους σχεδόν τους Οργανισμούς Νοσοκομείων, η ειδικότητα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων περιλαμβάνεται πλέον στον κλάδο ΤΕ Μηχανικών (ΓΝΑ "Αλεξάνδρα": ΦΕΚ Β'/3287/10-12-2012, ΓΝ 'Αρτας & ΓΝΜ "'Ελενα Ελ. Βενιζέλου": ΦΕΚ Β'/3285/10-12-2012, ΓΝΑ "Σισμανόγλειο": ΦΕΚ Β'/3475/31-12-2012, ΓΝΘ "Γ.Γεννηματάς", ΓΝΑ "Ευαγγελισμός", ΓΝΑ "ΚΑΤ", ΓΝΘ "Γ.Παπανικολάου", ΓΝ Αγ.Νικολάου Κρήτης & ΓΝΘ "Ιπποκράτειο": ΦΕΚ Β'/3485/31-12-2012).
Σύλλογος αποφοίτων Τμήματος
Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας & Κλινικής Μηχανικής
Η ειδικότητα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων
Σε όλους σχεδόν τους Οργανισμούς Νοσοκομείων, η ειδικότητα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων περιλαμβάνεται πλέον στον κλάδο ΤΕ Μηχανικών (ΓΝΑ "Αλεξάνδρα": ΦΕΚ Β'/3287/10-12-2012, ΓΝ 'Αρτας & ΓΝΜ "'Ελενα Ελ. Βενιζέλου": ΦΕΚ Β'/3285/10-12-2012, ΓΝΑ "Σισμανόγλειο": ΦΕΚ Β'/3475/31-12-2012, ΓΝΘ "Γ.Γεννηματάς", ΓΝΑ "Ευαγγελισμός", ΓΝΑ "ΚΑΤ", ΓΝΘ "Γ.Παπανικολάου", ΓΝ Αγ.Νικολάου Κρήτης & ΓΝΘ "Ιπποκράτειο": ΦΕΚ Β'/3485/31-12-2012).
Μελέτη για τις προοπτικές απασχόλησης μέχρι το 2020
Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω του ανεξάρτητου φορέα Inteligent Deep Anaysis, οι Τεχνικοί του τομέα της υγείας, οι Επαγγελματίες του τομέα της υγείας, οι Ασκούντες επιστημονικά επαγγέλματα και μηχανικοί και οι Τεχνικοί θετικών επιστημών και μηχανικής είναι ανάμεσα στα 10 επαγέλματα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μέχρι το 2020.
Βάση δεδομένων εταιρειών & φορέων Βιοϊατρικής Τεχνολογίας
Μια εθελοντική προσπάθεια από τους φοιτητές, τους αποφοίτους, τους εξωτερικούς συνεργάτες και το προσωπικό του τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε. του ΤΕΙ Αθήνας είχε ως αποτέλεσμα την πιλοτική δημιουργία της πρώτης βάσης δεδομένων εταιρειών & φορέων με δραστηριότητα στο πεδίο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Η βάση έχει ως κύριο σκοπό τη διευκόλυνση των αποφοίτων του τμήματος στην εύρεση εργασίας σε σχετικές με το χώρο των σπουδών τους εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γενικότερα αυτή η προσπάθεια καταγραφής πιστεύουμε ότι θα δώσει πληροφορίες χρήσιμες σε όλους τους ασχολούμενους με το πεδίο της βιοϊατρικής τεχνολογίας.
Προς το παρόν, η βάση αριθμεί 239 εταιρείες/φορείς στην Ελλάδα, 65 εταιρείες/φορείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, 169 εταιρείες/φορείς στη Γερμανία, 85 εταιρείες/φορείς στην Ισπανία, 53 εταιρείες/φορείς στην Ολλανδία και 3 εταιρείες/φορείς στην Κίνα, δηλαδή πάνω από 600 εταιρείες/φορείς στο σύνολο.
Η βάση περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την επωνυμία των εταιριών, τα στοιχεία επικοινωνίας τους (email, website, διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ), καθώς και μια περιληπτική αναφορά στα πεδία δράσης τους, όπου αυτή η πληροφορία ήταν διαθέσιμη. Η βάση έχει αναρτηθεί στο περιβάλλον google docs για εύκολη πρόσβαση και περιήγηση.
Σύνδεσμος βάσης: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1rRX57cQzdvjh1ThWgONY4dVIhGpCsDaxKxcwR5htwsQ
Πληροφορίες χρήσης: https://docs.google.com/document/d/1qTTvTbDdISjx18dYhMLwQwj_IwAbbgKUnOPSeN1DH6c
E-mail για συνεισφορά/εμπλουτισμό της βάσης και υποδείξεις/παρατηρήσεις: BMEetaireies@gmail.com