Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Σχολή Μηχανικών

Πανεπιστημιούπολη Ι

Τμήμα
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ
Προσοχή, από 1/9/2019 ο ιστότοπος του Τμήματος είναι: www.bme.uniwa.gr

 
 

›››  

   Δραστηριότητες

Διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, θερινών σχολείων:


Συμμετοχή σε επιτροπές ή προεδρεία συνεδριών επιστημονικών συνεδρίων:


Επισκέψεις Erasmus:


Εκδηλώσεις και Δημοσιότητα:Σεμινάριο με θέμα «Συντήρηση Ιατρικών LASER»

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής, με την υποστήριξη του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, διοργάνωσε τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 σεμινάριο με τίτλο «Συντήρηση Ιατρικών LASER». Το σεμινάριο, το οποίο έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας, απευθύνθηκε σε όλους όσους εργάζονται στο χώρο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς και φοιτητές που τους ενδιαφέρει η μελλοντική απασχόλησή τους στο χώρο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου ήταν το ακόλουθο:

  • 17:00 - 17:15 Εγγραφές
  • 17:15 - 17:30 Χαιρετισμός από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής.
  • 17:30 - 18:00 Εργασιακά δικαιώματα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας
  • 18:00 - 19:50 Σεμινάριο Συντήρησης Ιατρικών LASER

Σεμινάριο με θέμα «Συντήρηση Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Πιστοποίηση Κλινικών Μηχανικών»

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής, με την υποστήριξη του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, διοργάνωσε τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 σεμινάριο με τίτλο «Συντήρηση Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Πιστοποίηση Κλινικών Μηχανικών». Το σεμινάριο, το οποίο έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας, απευθύνθηκε σε όλους όσους εργάζονται στο χώρο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς και φοιτητές που τους ενδιαφέρει η μελλοντική απασχόλησή τους στο χώρο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου ήταν το ακόλουθο:

  • 17:00 - 17:30 Εγγραφές
  • 17:30 - 17:45 Χαιρετισμός από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής.
  • 17:45 - 18:00 Παρουσίαση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: Προηγμένα Συστήματα και Μέθοδοι στη Βιοϊατρική Τεχνολογία του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.
  • 18:00 - 18:15 Παρουσίαση του διεθνές Συνεδρίου με τίτλο "Conference on Bio-Medical Instrumentation and related Engineering and Physical Sciences, BIOMEP 2017"
  • 18:15 - 18:40 Εργασιακά δικαιώματα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας
  • 18:40 - 19:40 Σεμινάριο Συντήρησης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Πιστοποίηση Κλινικών Μηχανικών

Παρακολουθήστε μαγνητοσκόπηση του σεμιναρίου

Διάλεξη με θέμα «Αγορά εργασίας - Η σημερινή πραγματικότητα»

Την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας διοργάνωσε διάλεξη με θέμα «Αγορά εργασίας - Η σημερινή πραγματικότητα». Εισηγητής της διάλεξης ήταν ο απόφοιτος του Τμήματος, κ. Νικόλαος Βουρδούνης, Service Manager Ultra Sound & LCS και κπρόσωπος της G.E. σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία και Βοσνία. Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, η οποία διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα, οκ. Βουρδούνης μετέφερε στους φοιτητές του Τμήματος τα αντικείμενα, τις συνθήκες και τις προοπτικές στην αγορά εργασίας σήμερα στο χώρο της της βιοιατρικής τεχνολογίας.
Τη διάλεξη, η οποία μεταδόθηκε και ζωντανά από την υπηρεσία Live Webcasting Service του ΤΕΙ Αθήνας, μπορείτε να παρακολουθήσετε
εδώ. Δυστυχώς, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος του αντικειμένου της διάλεξης, αυτή διήρκησε άνω του προσχεδιασμένου χρόνου με αποτέλεσμα μέρος της διάλεξης να μην καταγραφεί.

Παρακολουθήστε μαγνητοσκόπηση του σεμιναρίου


Διάλεξη με θέμα "Ρομποτική Χειρουργική"

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017, το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε. του ΤΕΙ Αθήνας διοργάνωσε διάλεξη με θέμα «Ρομποτική Χειρουργική», με εισηγητή τον Δρ. Σάββα Χειρίδη, Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής και Εκτελεστικό Γραμματέα της Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Τη διάλεξη, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία φοιτητών του Τμήματος, παρακολούθησαν φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος με μεγάλο ενδιαφέρον για τις νεώτερες εξελίξεις στο χώρο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.

Σεμινάριο "Ηλεκτρονικά στη Βιοϊατρική Τεχνολογία"

Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε. του ΤΕΙ Αθήνας σεμινάριο με τίτλο Ηλεκτρονικά στη Βιοϊατρική Τεχνολογία", με διοργάνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής και με την υποστήριξη του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με αντιμετώπιση βλαβών σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, παλμοτροφοδοτικών, case studies πραγματικών περιπτώσεων βλαβών και της αντιμετώπισής τους κλπ. Το σεμινάριο παρακολούθησαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές καθώς και απόφοιτοι του Τμήματος με μεγάλο ενδιαφέρον.Ενημερωτική συνάντηση σχετικά με τις προοπτικές εργασίας στο χώρο της βιοϊατρικής τεχνολογίας

Την Τετάρτη 9/12/2015 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση φοιτητών με αποφοίτους του τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε. του ΤΕΙ Αθήνας, οι οποίοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα στο χώρο της βιοϊατρικής τεχνολογίας. Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα, συμμετείχαν πάνω από 50 φοιτητές, οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους αποφοίτους του τμήματος σχετικά με τα αντικείμενα, τις συνθήκες και τις προοπτικές εργασίας στο χώρο της βιοϊατρικής τεχνολογίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, οι φοιτητές ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του Πανελλήνιου Συλλόγου Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής, ο οποίος αποτελεί το πρωτοβάθμιο επαγγελματικό σωματείο των πτυχιούχων του τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε., καθώς και των κατόχων αναγνωρισμένων ανωτάτων τίτλων σπουδών του εξωτερικού στην Βιοϊατρική Τεχνολογία και Κλινική Μηχανική.
Άρθρο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με ερευνητικό έργο που εκπονείται στο Εργαστήριο Επεξεργασίας Ιατρικού Σήματος και Εικόνας (ΕΙΣΕ) του Τμήματος

Στις 10 Νοεμβρίου 2015 το Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσίευσε ειδησεογραφικό άρθρο σχετικά με το ερευνητικό έργο MARK1 - Ένα Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων για την Έγκαιρη Διάγνωση του Κακοήθους Μελανώματος, που εκπονείται στο Εργαστήριο Επεξεργασίας Ιατρικού Σήματος και Εικόνας του Τμήματος (ΕΙΣΕ) του τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας.Συμμετοχή του Τμήματος στο ECR 2015

Το ECR (European Congress of Radiology) είναι ένα σημαντικότατο συνέδριο στο χώρο της βιοϊατρικής τεχνολογίας, το οποίο διοργανώνεται ετησίως στη Βιέννη από την ESR (European Society of Radiology). Το φετινό ECR (4-8 Μαρτίου 2015) παρακολούθησαν όπως κάθε χρόνο αρκετοί φοιτητές του Τμήματός μας.


Βράβευση εργασίας Καθηγήτριας του Τμήματος

Η εργασία με τίτλο "Physics of a Novel Magnetic Resonance and Electrical Impedance Combination for Breast Cancer Diagnosis" της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος κας Μαρίας Καλλέργη, με συμμετοχή των κέντρων ΤΕΙ Αθήνας, Moffitt Cancer Center και Wollin Ventures έλαβε το 2ο βραβείο ανηρτημένης εργασίας στο διεθνές συνέδριo SPIE Medical Imaging 2015 (Orlando, FL, USA). Οι βραβεύσεις ήταν χορηγία της εταιρείας General Electric Healthcare.

Βράβευση εργασίας Καθηγητού του Τμήματος

Η εργασία με τίτλο "Combining ICT-Standards Essential-Patents and Medical-managerial Guidelines towards sustainable Assisted-living and home-care" του Καθηγητή του Τμήματος Βασίλείου Σπυρόπουλου έλαβε το 3ο βραβείο καλύτερης δημοσίευσης στο διεθνές συνέδριo ITU Kaleidoscope 2014, Saint Petersburg, Russian Federation, 3-5 Ιουνίου 2014.


Συμμετοχή του Τμήματος στο ECR 2014

Το ECR (European Congress of Radiology) είναι ένα σημαντικότατο συνέδριο στο χώρο της βιοϊατρικής τεχνολογίας, το οποίο διοργανώνεται ετησίως στη Βιέννη από την ESR (European Society of Radiology).
Το φετινό ECR (6-10 Μαρτίου 2014) παρακολούθησαν όπως κάθε χρόνο αρκετοί φοιτητές του Τμήματός μας, ενώ ενεργή συμμετοχή με ομιλίες και posters είχαν τα μέλη ΕΠ του Τμήματος κα Μ. Καλλέργη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και κ. Ν. Καλύβας, Καθηγητής Εφαρμογών.

    Ομιλία αποφοίτου του Τμήματος

Την Πέμπτη 19/12/2013 δόθηκε ομιλία από τον απόφοιτο του Τμήματος Ευάγγελο Μανταδάκη, εργαζόμενο στην Γάνδη Βελγίου και απόφοιτο του μεταπτυχιακού προγράμματος ΒΜΕ του University of Ghent, Belgium. Το θέμα της ομιλίας, η οποία έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας, ώρα 14:00-16:00, ήταν οι μεταπτυχιακές σπουδές στο Βέλγιο και η ερευνητική δουλειά του ομιλητή στις μεταπτυχιακές του σπουδές.Σημαντική διεθνής επιστημονική επιτυχία

Η άνω των 15 ετών ερευνητική προσπάθεια της Καθηγήτριας του Τμήματος και ερευνήτριας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, κας Ευαγγελίας Πατσαβούδη, οδήγησε πρόσφατα σε σημαντικά αποτελέσματα, με την ανακάλυψη αντισώματος που εμποδίζει τις μεταστάσεις των καρκινικών κυττάρων. Βλ. συνέντευξη της ερευνήτριας στον ημερήσιο τύπο (31/03/2013).Παρουσίαση του Τμήματος σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό

Στις 21/1/2013, το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε. παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματά του στη γρήγορη πρόσβαση στην αγορά εργασίας των αποφοίτων του, καθώς και τον ακαδημαϊκό του χαρακτήρα μέσω του ερευνητικού και επιστημονικού του προσανατολισμού.

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας 2011

Ενδιαφέροντα επιστημονικά και τεχνολογικά νέα που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο του Τμήματος:2013


2014Ενδιαφέρουσα εργασία του Έλληνα ερευνητή Χάρη Γεωργίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το MIT Technology Review, στην οποία διαφαίνεται η δυνατότητα αποκάλυψης του πλήθους των παράλληλων διεργασιών του εγκεφάλου, με εφαρμογή τεχνικών επεξεργασίας σήματος σε δεδομένα fMRI (functional MRI).

Ηλεκτρονικό κύκλωμα για την εξομοίωση της λειτουργίας νευρικών κυττάρων σε μεγάλη κλίμακα και σε πραγματικό χρόνο, από επιστήμονες βιοϊατρικής μηχανικής του Πανεπιστημίου Stanford.

Μια γεύση από το κινητό μας μέλλον.

Στα μέσα Οκτωβρίου 2013, έξω από τη Γραμματεία του Τμήματος εμφανίστηκε ένα μοντέλο δομής τύπου ακεραιότητας μέσω τάσης (tensegrity). Υπεύθυνος για την κατασκευή της δομής ήταν ο φοιτητής του Τμήματος Βασίλης Θεοφυλακτόπουλος. Διαβάστε λίγα για την tensegrity εδώ και περισσότερα εδώ.Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να δείτε ένα πρωτοποριακό ρομπότ της NASA, που βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο. Το ρομπότ αυτό αποτελείται από μια δομή τύπου tensegrity, με αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη ευελιξία, αντοχή και σταθερότητα, σε συνδυασμό με πολύ μικρό βάρος. Δείτε και εδώ.


2015Το πρωταπριλιάτικο αστείο του CERN για το 2015 αφορούσε στην ανακάλυψη ισχυρών ενδείξεων για την ύπαρξη της "Δύναμης", που σχετίζεται με τις πραγματικές επί σειρά δεκαετιών προσπάθειες των θεωρητικών και πειραματικών φυσικών για την απόδειξη του ότι οι τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις του σύμπαντος είναι ουσιαστικά διαφορετικές εκφράσεις μόνο μίας.
Επιστήμονες της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης (EPFL) κατάφεραν, με χρήση του ενός εκ των δύο παγκοσμίως υπερταχέος ηλεκτρονικού μικροσκοπίου μετάδοσης φιλτραρισμένης ενέργειας, να πραγματοποιήσουν, για πρώτη φορά, την ταυτόχρονη απεικόνιση της διπλής φύσης του φωτός, ως σωματίδιο και ως κύμα.
Δείτε την περιγραφή του πειράματος (και απευθείας από την EPFL), το πρωτότυπο άρθρο, καθώς και το επεξηγηματικό βιντεάκι, δίπλα.