Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Σχολή Μηχανικών
Πανεπιστημιούπολη Ι
Τμήμα
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ
Προσοχή, από 1/9/2019 ο ιστότοπος του Τμήματος είναι: www.bme.uniwa.gr
Διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, θερινών σχολείων:
BIOMEP 2017
Διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου από το Τμήμα με τίτλο "Conference on Bio-Medical Instrumentation and related Engineering and Physical Sciences". Συνεδριακό Κέντρο ΤΕΙ Αθήνας, 12-13 Οκτωβρίου 2017.
Ομιλίες Καθηγητή Αναστασίου Μπεζεριάνου
Ο κ. Αναστάσιος Μπεζεριάνος, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γνωσιακής Μηχανικής (Cognitive Engineering Lab) του Ερευνητικού Ινστιτούτου SINAPSE (Singapore Institute for Neurotechnology) του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης έδωσε δύο διαλέξεις στο Τμήμα μας την Τετάρτη 29 Ιουνίου, με τίτλους:
- Ερευνητική ομιλία: Cognitive Workload Assessment using EEG Signals in Virtual Reality Environment (Εκτίμηση Γνωσιακού Φόρτου με Χρήση Σημάτων ΗΕΓ σε Περιβάλλοντα Εικονικής Πραγματικότητας
- Ενημερωτική ομιλία: Ευκαιρίες για Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εργασία για Ερευνητές στη Σιγκαπούρη
Ενημερωτικό υλικό για υποτροφίες για σπουδές στην Σιγγαπούρη: Παρουσίαση, έντυπο 1, έντυπο 2, έντυπο 3.
ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ
Διοργάνωση σεμιναρίου από το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Το σεμινάριο έλαβε χώρα την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Αθήνας, με συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών του Τμήματος.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ
Διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας από το εργαστήριο Επεξεργασίας Ιατρικού Σήματος και Εικόνας (ΕΙΣΕ) του Τμήματος και την ομάδα του ερευνητικού προγράμματος MARK1 - Ένα Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων για την Έγκαιρη Διάγνωση του Κακοήθους Μελανώματος. Η ημερίδα έλαβε χώρα την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015 στο ΤΕΙ Αθήνας (1ος όροφος, αίθουσα N3, κτίριο K16).
BIOMEP 2015
Διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου από το Τμήμα με τίτλο "Conference on Bio-Medical Instrumentation and related Engineering and Physical Sciences". Το συνέδριο ήταν εγκεκριμένο από τη Διεθνή Ομοσπονδία ΙατροΒιολογικής Μηχανικής (IFMBE). Συνεδριακό Κέντρο ΤΕΙ Αθήνας, 18-20 Ιουνίου 2015.
ECMP 2014 & BIOMEP 2014
Υποστήριξη διοργάνωσης από το Τμήμα του 8ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ιατρικής Φυσικής (Αθήνα, 11-13 Σεπτεμβρίου 2014).
Διοργάνωση workshop με θέμα "Biomedical Engineering and Related Physical Sciences" (BIOMEP 2014) από το Τμήμα στα πλαίσια του Συνεδρίου.
Ημερίδα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας
Το Τμήμα διοργάνωσε Ημερίδα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014 (πρόγραμμα ημερίδας).
Η ημερίδα έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Αθήνας και είχε στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Τμήματος μέσω συνεργασιών και αλληλεπιδράσεων με τους εκτός ΤΕΙ φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας και της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.
PSMR 2014
Το διεθνές συνέδριο 3rd Conference on PET/MR and SPECT/MR πραγματοποιήθηκε στην Κω από τις 19 έως τις 21 Μαΐου 2014. Το συνέδριο εστίασε στις απεικονιστικές τεχνολογίες αιχμής PET/MR και SPECT/MR και διοργανώθηκε υπό την προεδρία του Επίκ. Καθηγητή του Τμήματος Γ. Λούντου.
1ο Διεθνές Σχολείο PET/MR
Το πρόγραμμα COST Action TD1007: "Bimodal PET-MRI molecular imaging technologies and applications for in vivo monitoring of disease and biological processes", με επιστημονικά υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Γ. Λούντο, οργάνωσε το θερινό σχολείο "1st International Training School on PET-MRI Engineering". Το σχολείο εστίασε σε θέματα Software και Hardware της τεχνολογίας PET/MR και ήταν ανοικτό σε φοιτητές Μάστερ ή πρώτου έτους Διδακτορικού, με ενδιαφέρον για αυτό το διαθεματικό αντικείμενο. Το σχολείο πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας μεταξύ 13 και 16 Μαΐου 2014. Μέλη του προγράμματος COST Action TD1007 και νέοι ερευνητές μοιράστηκαν την εμπειρία τους σε εισαγωγικά θέματα PET/MR, επεξεργασία υβριδικών εικόνων, εργαλεία προσομοίωσης για ΡΕΤ και MR, μεθόδους ανακατασκευής και διόρθωσης σε PET και MR, προγραμματισμό ακολουθιών για MR, κινητική μοντελοποίηση για PET και MR, αλλά και για το συνδυασμό αυτών.
Second Mediterranean Thematic Workshop In Advanced Molecular Imaging "Low Dose Imaging"
Το Τμήμα ήταν συνδιοργανωτής του διεθνούς συνεδρίου Second Mediterranean Thematic Workshop In Advanced Molecular Imaging "Low Dose Screening", το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Μαγιόρκα, Ισπανίας, στις 26-29 Σεπτεμβρίου 2013. Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν ο καθορισμός των επιπέδων ακτινοβολίας στις υπάρχουσες απεικονιστικές τεχνικές και η διερεύνηση της χρήσης εξειδικευμένων απεικονιστικών συστημάτων για την παροχή διαγνωστικής πληροφορίας με πολύ χαμηλή δόση. Επιπλέον συζητήθηκε η δυνατότητα εφαρμογής τεχνικών πυρηνικής ιατρικής για σάρωση (screening) πληθυσμού.
BIOMEP 2013
Διοργάνωση συνεδρίου από το Τμήμα με διεθνή συμμετοχή με τίτλο "Conference on Bio-Medical Instrumentation and related Engineering and Physical Sciences". Το συνέδριο πιστοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανισμών Ιατρικής Φυσικής (EFOMP). Συνεδριακό Κέντρο ΤΕΙ Αθήνας, 21-22 Ιουνίου 2013.
"Theranosis: Ο ρόλος της Πυρηνικής Ιατρικής στις εξατομικευμένες θεραπείες του καρκίνου"
Διοργάνωση μετεκπαιδευτικής ημερίδας από την Ελληνική Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής & Μοριακής Απεικόνισης σε συνεργασία με την Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος με υπεύθυνο της διοργάνωσης τον Επικ. Καθηγητή κ. Γεώργιο Φούντο και προσκεκλημένο ομιλητή τον Επικ. Καθηγητή κ. Γεώργιο Λούντο. Αθήνα, Σάββατο 18 Μαΐου 2013.
PSMR 2013
Το Τμήμα ήταν από τους διοργανωτές του διεθνούς συνεδρίου PSMR 2013, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Aachen Γερμανίας, στις 6-7 Μαΐου 2013. Το συνέδριο εστίασε στις απεικονιστικές τεχνολογίες αιχμής PET/MR και SPECT/MR και διοργανώθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος COST Action TD1007 με τίτλο "Bimodal PET-MRI molecular imaging technologies and applications for in vivo monitoring of disease and biological processes", το οποίο συντόνισε το Τμήμα με υπεύθυνο τον Επικ. Καθηγητή Γεώργιο Λούντο.
1st Hellenic Workshop on PET/MRI "Sharing experience with experts"
Διοργάνωση ημερίδας από το Τμήμα με θέμα το PET/MRI, μέσω της Ευρωπαϊκής Δράσης COST Action TD1007 "Bimodal PET-MRI molecular imaging technologies and applications for in vivo monitoring of disease and biological processes". Αθήνα, Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013.
BIOMEP 2012
Διοργάνωση ημερίδας από το Τμήμα με διεθνή συμμετοχή με τίτλο "Workshop on Bio-Medical Instrumentation and related Engineering and Physical Sciences". Συνεδριακό Κέντρο ΤΕΙ Αθήνας, 6 Ιουλίου 2012.
Συμμετοχή σε επιτροπές ή προεδρεία συνεδριών επιστημονικών συνεδρίων:
Συμμετοχή του Τμήματος στο διεθνές συνέδριο 4th IC-EpsMso, Αθήνα, 6-9 Ιουλίου, 2011.
Συμμετοχή μελών ΕΠ του Τμήματος στην Επιστημονική Επιτροπή (Αντιπρόεδρος: Καθηγητής Ι. Κανδαράκης, Μέλη: Καθηγητής Ε. Βεντούρας, Επ. Καθηγητές Γ. Λούντος, Γ. Φούντος, Ι. Βαλαής) του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Βιοϊατρικής & Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, Καβάλα, 27-29 Μαΐου 2011.
Συμμετοχή του Τμήματος στο διεθνές συνέδριο 4th IC-SCCE, Αθήνα, 7-10 Ιουλίου, 2010.
Συμμετοχή του Τμήματος στο διεθνές συνέδριο 3rd IC-EpsMso, Αθήνα, 8-11 Ιουλίου, 2009.
Συμμετοχή του Καθηγητή του Τμήματος κ. Ε. Βεντούρα στην Επιτροπή Προγράμματος (Program Committee) του διεθνούς συνεδρίου 8th IEEE IC-BIBE, Αθήνα, 8-10 Οκτωβρίου 2008.
Συμμετοχή του Τμήματος στο διεθνές συνέδριο 3rd IC-SCCE, Αθήνα, 9-12 Ιουλίου, 2008.
Συμμετοχή του Τμήματος στο διεθνές συνέδριο 2nd IC-EpsMso, Αθήνα, 4-7 Ιουλίου, 2007.
Συμμετοχή του Τμήματος στο διεθνές συνέδριο 2nd IC-SCCE, Αθήνα, 5-8 Ιουλίου, 2006.
Συμμετοχή του Τμήματος στο διεθνές συνέδριο WSEAS International Conference on Engineering Education, Αθήνα, 8-10 Ιουλίου, 2005.
Συμμετοχή του Τμήματος στο διεθνές συνέδριο 1st IC-EpsMso, Αθήνα, 6-9 Ιουλίου, 2005.
Συμμετοχή του Τμήματος στο διεθνές συνέδριο 1st IC-SCCE, Αθήνα, 8-10 Σεπτεμβρίου, 2004.
Ανάληψη του προεδρείου από τον Καθηγητή του Τμήματος κ. Ε. Βεντούρα, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Ε.Μ.Π. κ. Χρ. Προβατίδη, της ενότητας με τίτλο "Βιοϊατρική Οργανολογία - Ανάπτυξη Συστημάτων/Βιοφυσικές Μέθοδοι", 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, Αθήνα, 5-6 Νοεμβρίου 1999.
Συμμετοχή του Τμήματος σε εκθέσεις/ημερίδες:
Διεθνής 'Εκθεση Ιατρικών και Νοσοκομειακών Μηχανημάτων και Εξοπλισμού MEDICEXPO 2011.
Διεθνής 'Εκθεση Ιατρικών και Νοσοκομειακών Μηχανημάτων και Εξοπλισμού MEDICEXPO 2010.
Διεθνής 'Εκθεση Ιατρικών και Νοσοκομειακών Μηχανημάτων και Εξοπλισμού MEDICEXPO 2009.
Διεθνής 'Εκθεση Ιατρικών και Νοσοκομειακών Μηχανημάτων και Εξοπλισμού MEDICEXPO 2008.
Διεθνής 'Εκθεση Ιατρικών και Νοσοκομειακών Μηχανημάτων και Εξοπλισμού MEDICEXPO 2007.
Διεθνής 'Εκθεση Ιατρικών και Νοσοκομειακών Μηχανημάτων και Εξοπλισμού MEDICEXPO 2006.
Εκδηλώσεις και Δημοσιότητα:
Σεμινάριο με θέμα «Συντήρηση Ιατρικών LASER»
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής, με την υποστήριξη του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, διοργάνωσε τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 σεμινάριο με τίτλο «Συντήρηση Ιατρικών LASER». Το σεμινάριο, το οποίο έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας, απευθύνθηκε σε όλους όσους εργάζονται στο χώρο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς και φοιτητές που τους ενδιαφέρει η μελλοντική απασχόλησή τους στο χώρο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου ήταν το ακόλουθο:
Σεμινάριο με θέμα «Συντήρηση Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Πιστοποίηση Κλινικών Μηχανικών»
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής, με την υποστήριξη του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, διοργάνωσε τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 σεμινάριο με τίτλο «Συντήρηση Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Πιστοποίηση Κλινικών Μηχανικών». Το σεμινάριο, το οποίο έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας, απευθύνθηκε σε όλους όσους εργάζονται στο χώρο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς και φοιτητές που τους ενδιαφέρει η μελλοντική απασχόλησή τους στο χώρο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου ήταν το ακόλουθο:
Διάλεξη με θέμα «Αγορά εργασίας - Η σημερινή πραγματικότητα»
Την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας διοργάνωσε διάλεξη με θέμα «Αγορά εργασίας - Η σημερινή πραγματικότητα». Εισηγητής της διάλεξης ήταν ο απόφοιτος του Τμήματος, κ. Νικόλαος Βουρδούνης, Service Manager Ultra Sound & LCS και κπρόσωπος της G.E. σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία και Βοσνία. Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, η οποία διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα, οκ. Βουρδούνης μετέφερε στους φοιτητές του Τμήματος τα αντικείμενα, τις συνθήκες και τις προοπτικές στην αγορά εργασίας σήμερα στο χώρο της της βιοιατρικής τεχνολογίας.
Τη διάλεξη, η οποία μεταδόθηκε και ζωντανά από την υπηρεσία Live Webcasting Service του ΤΕΙ Αθήνας, μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ. Δυστυχώς, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος του αντικειμένου της διάλεξης, αυτή διήρκησε άνω του προσχεδιασμένου χρόνου με αποτέλεσμα μέρος της διάλεξης να μην καταγραφεί.
Διάλεξη με θέμα "Ρομποτική Χειρουργική"
Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017, το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε. του ΤΕΙ Αθήνας διοργάνωσε διάλεξη με θέμα «Ρομποτική Χειρουργική», με εισηγητή τον Δρ. Σάββα Χειρίδη, Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής και Εκτελεστικό Γραμματέα της Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Τη διάλεξη, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία φοιτητών του Τμήματος, παρακολούθησαν φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος με μεγάλο ενδιαφέρον για τις νεώτερες εξελίξεις στο χώρο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.
Σεμινάριο "Ηλεκτρονικά στη Βιοϊατρική Τεχνολογία"
Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε. του ΤΕΙ Αθήνας σεμινάριο με τίτλο Ηλεκτρονικά στη Βιοϊατρική Τεχνολογία", με διοργάνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής και με την υποστήριξη του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με αντιμετώπιση βλαβών σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, παλμοτροφοδοτικών, case studies πραγματικών περιπτώσεων βλαβών και της αντιμετώπισής τους κλπ. Το σεμινάριο παρακολούθησαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές καθώς και απόφοιτοι του Τμήματος με μεγάλο ενδιαφέρον.
Ενημερωτική συνάντηση σχετικά με τις προοπτικές εργασίας στο χώρο της βιοϊατρικής τεχνολογίας
Την Τετάρτη 9/12/2015 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση φοιτητών με αποφοίτους του τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε. του ΤΕΙ Αθήνας, οι οποίοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα στο χώρο της βιοϊατρικής τεχνολογίας. Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα, συμμετείχαν πάνω από 50 φοιτητές, οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους αποφοίτους του τμήματος σχετικά με τα αντικείμενα, τις συνθήκες και τις προοπτικές εργασίας στο χώρο της βιοϊατρικής τεχνολογίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, οι φοιτητές ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του Πανελλήνιου Συλλόγου Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής, ο οποίος αποτελεί το πρωτοβάθμιο επαγγελματικό σωματείο των πτυχιούχων του τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε., καθώς και των κατόχων αναγνωρισμένων ανωτάτων τίτλων σπουδών του εξωτερικού στην Βιοϊατρική Τεχνολογία και Κλινική Μηχανική.
Άρθρο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με ερευνητικό έργο που εκπονείται στο Εργαστήριο Επεξεργασίας Ιατρικού Σήματος και Εικόνας (ΕΙΣΕ) του Τμήματος
Στις 10 Νοεμβρίου 2015 το Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσίευσε ειδησεογραφικό άρθρο σχετικά με το ερευνητικό έργο MARK1 - Ένα Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων για την Έγκαιρη Διάγνωση του Κακοήθους Μελανώματος, που εκπονείται στο Εργαστήριο Επεξεργασίας Ιατρικού Σήματος και Εικόνας του Τμήματος (ΕΙΣΕ) του τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας.
Συμμετοχή του Τμήματος στο ECR 2015
Το ECR (European Congress of Radiology) είναι ένα σημαντικότατο συνέδριο στο χώρο της βιοϊατρικής τεχνολογίας, το οποίο διοργανώνεται ετησίως στη Βιέννη από την ESR (European Society of Radiology). Το φετινό ECR (4-8 Μαρτίου 2015) παρακολούθησαν όπως κάθε χρόνο αρκετοί φοιτητές του Τμήματός μας.
Βράβευση εργασίας Καθηγήτριας του Τμήματος
Η εργασία με τίτλο "Physics of a Novel Magnetic Resonance and Electrical Impedance Combination for Breast Cancer Diagnosis" της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος κας Μαρίας Καλλέργη, με συμμετοχή των κέντρων ΤΕΙ Αθήνας, Moffitt Cancer Center και Wollin Ventures έλαβε το 2ο βραβείο ανηρτημένης εργασίας στο διεθνές συνέδριo SPIE Medical Imaging 2015 (Orlando, FL, USA). Οι βραβεύσεις ήταν χορηγία της εταιρείας General Electric Healthcare.
Βράβευση εργασίας Καθηγητού του Τμήματος
Η εργασία με τίτλο "Combining ICT-Standards Essential-Patents and Medical-managerial Guidelines towards sustainable Assisted-living and home-care" του Καθηγητή του Τμήματος Βασίλείου Σπυρόπουλου έλαβε το 3ο βραβείο καλύτερης δημοσίευσης στο διεθνές συνέδριo ITU Kaleidoscope 2014, Saint Petersburg, Russian Federation, 3-5 Ιουνίου 2014.
Συμμετοχή του Τμήματος στο ECR 2014
Το ECR (European Congress of Radiology) είναι ένα σημαντικότατο συνέδριο στο χώρο της βιοϊατρικής τεχνολογίας, το οποίο διοργανώνεται ετησίως στη Βιέννη από την ESR (European Society of Radiology).
Το φετινό ECR (6-10 Μαρτίου 2014) παρακολούθησαν όπως κάθε χρόνο αρκετοί φοιτητές του Τμήματός μας, ενώ ενεργή συμμετοχή με ομιλίες και posters είχαν τα μέλη ΕΠ του Τμήματος κα Μ. Καλλέργη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και κ. Ν. Καλύβας, Καθηγητής Εφαρμογών.
Ομιλία αποφοίτου του Τμήματος
Την Πέμπτη 19/12/2013 δόθηκε ομιλία από τον απόφοιτο του Τμήματος Ευάγγελο Μανταδάκη, εργαζόμενο στην Γάνδη Βελγίου και απόφοιτο του μεταπτυχιακού προγράμματος ΒΜΕ του University of Ghent, Belgium. Το θέμα της ομιλίας, η οποία έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας, ώρα 14:00-16:00, ήταν οι μεταπτυχιακές σπουδές στο Βέλγιο και η ερευνητική δουλειά του ομιλητή στις μεταπτυχιακές του σπουδές.
Σημαντική διεθνής επιστημονική επιτυχία
Η άνω των 15 ετών ερευνητική προσπάθεια της Καθηγήτριας του Τμήματος και ερευνήτριας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, κας Ευαγγελίας Πατσαβούδη, οδήγησε πρόσφατα σε σημαντικά αποτελέσματα, με την ανακάλυψη αντισώματος που εμποδίζει τις μεταστάσεις των καρκινικών κυττάρων. Βλ. συνέντευξη της ερευνήτριας στον ημερήσιο τύπο (31/03/2013).
Παρουσίαση του Τμήματος σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό
Στις 21/1/2013, το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε. παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματά του στη γρήγορη πρόσβαση στην αγορά εργασίας των αποφοίτων του, καθώς και τον ακαδημαϊκό του χαρακτήρα μέσω του ερευνητικού και επιστημονικού του προσανατολισμού.
Ενδιαφέροντα επιστημονικά και τεχνολογικά νέα που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο του Τμήματος:
2013
2014
Ενδιαφέρουσα εργασία του Έλληνα ερευνητή Χάρη Γεωργίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το MIT Technology Review, στην οποία διαφαίνεται η δυνατότητα αποκάλυψης του πλήθους των παράλληλων διεργασιών του εγκεφάλου, με εφαρμογή τεχνικών επεξεργασίας σήματος σε δεδομένα fMRI (functional MRI).
Neurogrid
Ηλεκτρονικό κύκλωμα για την εξομοίωση της λειτουργίας νευρικών κυττάρων σε μεγάλη κλίμακα και σε πραγματικό χρόνο, από επιστήμονες βιοϊατρικής μηχανικής του Πανεπιστημίου Stanford.
Project Tango
Μια γεύση από το κινητό μας μέλλον.
Tensegrity structure
Στα μέσα Οκτωβρίου 2013, έξω από τη Γραμματεία του Τμήματος εμφανίστηκε ένα μοντέλο δομής τύπου ακεραιότητας μέσω τάσης (tensegrity). Υπεύθυνος για την κατασκευή της δομής ήταν ο φοιτητής του Τμήματος Βασίλης Θεοφυλακτόπουλος. Διαβάστε λίγα για την tensegrity εδώ και περισσότερα εδώ.
Tensegrity Robot
Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να δείτε ένα πρωτοποριακό ρομπότ της NASA, που βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο. Το ρομπότ αυτό αποτελείται από μια δομή τύπου tensegrity, με αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη ευελιξία, αντοχή και σταθερότητα, σε συνδυασμό με πολύ μικρό βάρος. Δείτε και εδώ.
2015
Το πρωταπριλιάτικο αστείο του CERN για το 2015 αφορούσε στην ανακάλυψη ισχυρών ενδείξεων για την ύπαρξη της "Δύναμης", που σχετίζεται με τις πραγματικές επί σειρά δεκαετιών προσπάθειες των θεωρητικών και πειραματικών φυσικών για την απόδειξη του ότι οι τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις του σύμπαντος είναι ουσιαστικά διαφορετικές εκφράσεις μόνο μίας.
Tαυτόχρονη απεικόνιση της διπλής φύσης του φωτός
Επιστήμονες της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης (EPFL) κατάφεραν, με χρήση του ενός εκ των δύο παγκοσμίως υπερταχέος ηλεκτρονικού μικροσκοπίου μετάδοσης φιλτραρισμένης ενέργειας, να πραγματοποιήσουν, για πρώτη φορά, την ταυτόχρονη απεικόνιση της διπλής φύσης του φωτός, ως σωματίδιο και ως κύμα.
Δείτε την περιγραφή του πειράματος (και απευθείας από την EPFL), το πρωτότυπο άρθρο, καθώς και το επεξηγηματικό βιντεάκι, δίπλα.